1
2
3

Independencia

In augustus 2010 ontmoette het PlaySpace team de leiders van de gemeenschap van Independencia. Wat begon als een academisch initiatief werd als snel iets veel groters: de gemeenschap wilde meer dan enkel ideeën, ze wilde oplossingen.

Wat doen we op dit moment?

Stichting PlaySpace, de gemeenschap en de provinciale overheid werken samen om een betere omgeving voor de kinderen van Independencia te creëren. Samen hebben we een verbeterstrategie voor de buurt ontworpen. Deze strategie bevat voetbal en volleybal velden, buurtcentra en tuinen. Daarnaast zijn andere belangrijke infrastructuur opgenomen, zoals een vuilnisophaaldienst en gezondheidscentra. De bouw van het project is gestart in het najaar van 2012.

Wie profiteert en waarom?

Ons project brengt direct verbetering aan de wijk Independencia. Hier wonen ongeveer 10.000 mensen, meestal jonge families. Wanneer alles is voltooid, zal de gemeenschap een veiligere omgeving, openbare ruimtes en goede infrastructuur hebben. Bewoners helpen bij het ontwerpen, bouwen en managen van het gehele project.

Project credits

Dit project is opgezet vanuit een postgraduate programma van het Berlage Instituut, Nederland. Hierin ondernamen studenten een academisch onderzoek naar Independencia in 2011 (zie publicatie: Whose City Is It?). Het project had niet kunnen slagen zonder de steun van de gemeentelijke overheid, vertegenwoordigd door: Mara Anselmi (Executive General Director of the Reconquista River Commitee), Cecilia Larivera en Isabel Basombrio op provinciaal niveau (Subsecretary of Urbanism and Housing) en burgemeester Gabriel Katopodis en Carlos Rodríquez (Public Works Secretary) van de gemeentelijke overheid San Martín. Het project is tevens mede mogelijk gemaakt door de onafgebroken steun van lokale partijen en vertegenwoordigers van buurtorganisaties, waaronder pastoor Luis Alberto (La Roca Church), pater Jorge van de Inmaculada Church & School, Mariano Salamone (Program Coordinator of Envión in Independencia), Sonia Sanchez (Director - Centro de Madres), Andrea Werthein en Luis Lombardi (Industrial Park Suárez) en Luis Pascuali en Graciela Gerace van buurtcentrum '5 de Noviembre'. Vele andere lokale partijen zijn betrokken, waaronder: kerkorganisaties, bouw medewerkers, scholen, sportclubs, voedselbanken, sociale bewegingen en vele mensen woonachtig in Independencia. Allen hebben hun kostbare tijd besteed aan dit project om samen de plannen voor verbetering van publieke voorzieningen te kunnen bewerkstelligen.