1
2
3

Tranquila

Stichting PlaySpace is oorspronkelijk opgericht met het doel om speelplaatsen en openbare voorzieningen te bouwen in de sloppenwijk Tranquila. De projectbouw begon in 2006 in samenwerking met de lokale bevolking door middel van foto studies, workshops en interviews met bewoners waaronder kinderen. Veel grondwerk is geleid door studenten van Harvard University die betrokken waren bij het eerste deel van het project. Het plaza project van Tranquila is ontworpen en ontwikkeld door Stichting PlaySpace en de lokale bevolking. Deze mensen hebben ook deelgenomen aan de bouw van de plaza's. De gemeente van Avellaneda heeft een sleutelrol gespeeld in het faciliteren van dit project als onderdeel van een groter geheel aan plannen voor het verbeteren van sloppenwijken.

Wat doen we op dit moment?

Op dit moment genieten de bewoners van twee volledig voltooide plaza's: Plaza Vicente Lopez en Plaza Daniel. Een derde project wordt nu gebouwd: Plaza Pinzón. De plaza bevat een nieuwe speelplaats naast een sporthal en een al bestaande buurtkerk. De voltooide plaza's bestaan uit combinaties van speelplaatsen voor kinderen, sportvelden en openbare voorzieningen. Op het hoofdplein Vicente Lopez is ook een grote muurschildering te zien. Deze muurschildering is tot stand gekomen door samenwerking van de lokale bevolking, in nagedachtenis van volwassenen die gewelddadig hun leven verloren.

Wie profiteert en waarom?

In Tranquila wonen zo’n 7.000 mensen, waarvan ongeveer 40% onder de veertien jaar oud is. De bevolking heeft momenteel baat bij het programma van de lokale overheid om nieuwe huizen te bouwen en infrastructuur in het gebied te verbeteren. Het project van PlaySpace in Tranquila was een welkome toevoeging aan deze inspanningen door betere speelgelegenheden voor kinderen te creëren en volwassenen de mogelijkheid te bieden samen te komen in openbare gelegenheden.  Plaatsen die eerst ‘vergeten’ waren, of werden gebruikt voor illegale activiteiten zoals afvaldump, zijn nu het middelpunt van het leven in de wijk. Het is er veilig, schoon en het is een stimulerende omgeving voor kinderen én volwassenen. Bewoners zijn trots op wat er is bereikt. Dit project, tezamen met andere verbeteringen in de sloppenwijk aangebracht door de gemeente van Avellaneda, brengt hoop op een betere toekomst voor de kinderen van Tranquila.

Project credits

Dit project van Stichting PlaySpace is opgezet in samenwerking met de gemeente Avellaneda en de lokale bevolking. Vanaf het begin is het project mogelijk gemaakt door de academische begeleiding van Harvard University middels het project 'Dirty Work', gecoördineerd door John Beardsley, Max Rohm en Flavio Janches. Daarnaast is dit project opgenomen in een grotere strategie ter verbetering van sloppenwijken, geleid door de gemeente van Avellaneda. Voorheen tijdens het burgermeesterschap van Baldomero Álvarez, gecoördineerd door Gerado López Arrojo en Daniel Felipe Miranda. Op dit moment wordt het gesteund door de huidige burgemeester Jorge Ferraresi. De bouw wordt nu begeleid door het team Ariel Lambezat en Eduardo Hagopian.